FORUT fortsetter som leietakere hos TEMA
Ida Oleanna Hagen er generalsekretær i FORUT. I bygget hvor hun og 15 ansatte holder til, har TEMA nylig lagt til rette for at det skal koste så lite som mulig å drifte bygget som bistandsorganisasjonen leier.
«Det vil si at vi nå sitter igjen med litt mer penger som kan gå direkte til virket vårt. Oppgraderingen av bygget vil med andre ord gjøre en forskjell for menneskene vi jobber for», forteller generalsekretær Ida smilende.
Bildet over: Eiendomsforvalter Monica Uggen Evensen (til venstre) møter Ida Oleanna Hagen i bygget FORUT leier på Gjøvik
Vi møter Ida Oleanna Hagen i øvre plan i Roald Amundsens vei på Gjøvik. Monica Uggen Evensen, eiendomsforvalter for utleie i TEMA, har tatt turen innom for å hilse på Ida og høre hvordan hverdagen fungerer i bygget. Det er ikke lenge siden TEMA oppgraderte bygget med flere tiltak. Monica forklarer hvordan det i forbindelse med inngåelse av ny leieavtale har blitt tilrettelagt for gode strømsparetiltak ved eksempelvis å oppgradere styrings- og ventilasjonssystemet i det tekniske anlegget. Målet med den nye avtalen er at FORUT skal bo billigere og dermed bruke mer av pengene på bistand fremover.
«Det er ikke til å legge skjul på at det er ekstra hyggelig å hjelpe med fysiske og økonomiske bærekraftstiltak når vi vet at pengene som spares hos leietakeren går direkte til sosialt bærekraftsarbeid. Det er virkelig en vinn-vinn-situasjon», mener eiendomsforvalteren.
Bildet over: I tillegg til kontorer og lager finner du FORUT-butikken i Roald Amundsensveg. Her får du kjøpt rettferdig produserte produkter. Gry er kampanjekoordinator og forteller at inntekten går til FORUT sitt bistandsarbeid.
FORUT jobber spesifikt med folkehelse og rettigheter for kvinner og barn i blant annet Sri Lanka, Malawi og Nepal.
«Det jobbes tett sammen med lokale bistandsorganisasjoner, som igjen hjelper folk til å klare livet på en bedre måte på egen hånd,» forklarer Ida
For FORUT handler det om å aller først hjelpe folk til å selv ivareta grunnleggende behov, så legge til rette for jobb og utdanning. Generalsekretæren forklarer:
«Det vil si å blant annet sørge for at kvinner kan jobbe og få rettferdig betaling og samtidig sørge for sosial mobilisering, slik at det for eksempel finnes barnehager og skoler som tar vare på barna når kvinnene er i jobb.»
Ida forteller videre at FORUT også jobber med rusforebyggende tiltak, slik at familier kan skape en trygg base for barna. Bistandsarbeidet foregår ikke bare på ett plan og i en del av samfunnet. FORUT jobber også politisk i landene de opererer i. Blant annet med å forbedre lovgivning som håndterer rusmidler. Nepals første barnepsykriatiske klinikk er et annet eksempel på resultatet av hardt politisk, organisatorisk og praktisk arbeid.
«Slagordet “Trygge barn forandrer verden“, sier egentlig alt», smiler Ida.
Monica sier seg enig:
«Slagordet er virkelig illustrerende for hvorfor jobben FORUT gjør er så effektfull – og viktig», nikker hun. «Det er vanskelig å være en ressurs, utvikles og bygge noe om du ikke har det godt på hjemmebane».
Bildet over: Kirsten Bjerkestrand Tschudi er ansatt i kampanjeavdelingen i FORUT. Hun jobber blant annet med pedagogisk materiell til den årlige barneaksjonen.
Vi sitter i sofaen, ganske midt i bygget og får med oss hvordan trafikken av folk beveger seg mellom kontorene mens vi sitter der. De to avdelingene FORUT består av, jobber litt på tvers av hverandre, noe flyten av mennesker illustrerer godt. Da organisasjonen flyttet inn i bygget, var det for å tilrettelegge for nettopp god flyt.
«Vi har leid hos TEMA i over 20 år og flyttet jo opp hit fordi vi trengte et bygg som fungerte med arbeidsflyten vår. Det er for eksempel helt nødvendig for oss med et lager med varerampe når vi lagrer og sender ut materiell til barneaksjonen og skoleløpet. Lokalet fungerer også godt med tanke på arbeidsflyten mellom avdelingene», forteller Ida og legger til «Så må jeg også si at vi er veldig glade for den gode tonen og det gode samarbeidet vi har med TEMA. De legger virkelig forholdene til rette for at vi skal kunne drive så godt og effektivt som mulig her.»
FORUT er den eneste bistandsorganisasjonen som opererer på dette nivået i Innlandet, og de tiltrekker seg mennesker med unik kompetanse. Dette påvirker selvsagt lokalmiljøet i Gjøvik positivt, noe TEMA er glade for å kunne støtte og bidra til. Monica avslutter:
«FORUT er en ganske unik bedrift, som vi er stolte av å ha som leietaker. Det er inspirerende å se hvordan de jobber med sosial bærekraft i landene de jobber i. Jeg mener at dette er en bedrift vi virkelig kan være stolt av å ha i Innlandet og på Gjøvik.»
PS. Ønsker din bedrift å være med og jobbe globalt med sosial bærekraft, er det mulig å bli bedriftsfadder hos FORUT med akkurat det beløpet du ønsker. Les mer på FORUT sine sider.
Bildet over: Ida gir oss en oppsummering av den ganske lange historien til FORUT . Du kan lese mer om historien og hvorfor bistandsorganisasjonen havnet på Gjøvik i faktaboksen under.
FORUT ønsker å gjøre verden tryggere for barn. Målet er å gi folk reell makt til å endre eget liv. Les mer om FORUT her.
Historien om FORUT startet for over femti år siden, da Anthony Rajendram fra Sri Lanka kjørte til Norge på motorsykkel for å lære seg mer om fiske. Han kom i kontakt med Arne Fjørtoft i Stavanger, som med hjelp fra Juvente og IOGT satt i stand et storstilt arbeide som gjorde at fattige fiskere på Sri Lanka fikk mer kunnskap og bedre vilkår for drift og dermed kunne klare seg bedre selv.
I 1981 ble bistandsarbeidet flyttet til sin egen organisasjon, med Terje Heggenes som generalsekretær. Han sa ja til å bli med i satsningen mot at hovedkontoret ble lagt på Gjøvik. Resten er historie.
Les hele historien på FORUT sine sider.
«En utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.»
Kilde: fn.no